Home/Knowledge and Resources / Green Mark Buildings Directory      
 
 
       
 
     
  ITE College West

Award: Green Mark Platinum
FY: FY08
Address: Bukit Batok Road / Chua Chu Kang Way
Postal Code: 138682
District: District 23

 

Architect: DP Architects Pte Ltd
Structural Engineer: Beca Carter Hollings & Ferner (SEA) Pte Ltd
M & E Engineer: Beca Carter Hollings & Ferner (SE Asia) Pte Ltd
Landscape Consultant: SiteTectonix Pte Ltd
Main Contractor: Gammon Pte Ltd

Project Description:

Nestled amongst lush greenery, the new ITE College West Regional Campus covers a sprawling area of 114,800 m2 at the junction of Bukit Batok Road and Choa Chu Kang Way. The first project in Singapore to be delivered under a Public-Private Partnership (PPP), this college is the second of three regional campuses, as part of the “One ITE System, Three Colleges” model to raise ITE’s profile in becoming a global leader in technical education. Comprising of 7 blocks ranging from 4 to 10 storeys high, the development facilities include automotive training cells and showroom, a training hotel, training restaurants and kitchens, commercial outlets, laboratories and workshops and sports village complete with a running track, gymnasium and Olympic-sized swimming pool.

Green Features:

  • Estimated energy savings: 8,021,188kWh/yr and water savings: 48,785m3/yr.

  • Extensive themed landscaping at ground level and green roofs and rooftop gardens that cover 40% of the total roof area.

  • An innovation Walkway that links the 7 blocks at the 2nd, 4th and 6th storeys, dispensing the need for additional lifts.

  • Facade consist of low-E glass and shading, with no part of the 7 blocks directly facing the afternoon western sun.

  • Selection of high efficiency chillers of 0.48KW/ton and air conditioning plant system efficiency is 0.63kW/ton.

  • Solar water heaters, coupled with heat pumps.

  • Rainwater tank for landscape irrigation, excellent rated PUB WELS sanitary fittings such as waterless urinals.

  • A naturally ventilated 2,700m2 Events Plaza shaded by a high-tensile fabric membrane roof that brings the students interactive areas and performance spaces outdoors.

  • Reinforced earth retaining wall spanning a total of 486m along the perimeter boundary that minimizes concrete and steel usage in construction.